Mer teknik i Belids nyheter

Utan att ge avkall på att vara landets ledande tillverkare av hembelysning visade Belid på mässan en kraftigt ökad sortimentsbredd med sikte på den offentliga sidan.

Det innebär att man nu presenterade ett flertal nyheter som erbjuder värden utöver ren belysning. Dit hör bl.a. en takpendel i två varianter med gemensamma begreppet ”soft sound”. Det handlar om en cylinder med diameter upp till 114 cm, vilken erbjuds med varierande höjder. Tanken bakom produkterna är att de på plats, utöver bra belysning, skall erbjuda ljudabsortion.

De i och för sig utseendemässigt konventionella jätteskärmarna byggs upp av tre skikt. Ytterskiktet består av ett utbytbart och tvättbart ylletyg. Mellanskiktet av ett aktivt ljudabsorberande material i två tjocklekar. Närmast ljuskällan finns en finplisserad textil vars uppgift är att ge ett bra ljus.

En annan nyhet, en cirkelformad slimmad, armatur siktar också på det mänskliga välbefinnande. Tanken är att den skall kompensera avsaknaden av dagsljus inte minst under den mörka delen av året, då vi mest vistas inomhus. Ljuscykeln i lampan skall efterlikna ljusnivå och färgtemperatur under dygnets växlingar.

Framtagande har skett bl.a. i samarbete med Ålborgs Universitet. Den erbjuds dels som väggarmatur och dels som bordlampa med inbyggd USB-funktion för mobil-laddning.

En ny produkt, bordlampan, Bloom, kommer att ha goda möjligheter i såväl hemmen som i offentliga lokaler. Opalvitt glas och en lackerad metallfot flyter samman i en behaglig form.

En av Belids nyheter, som också kan komma att hamna i en hel del hem, är en serie armaturer av kork. Här pekar man inte minst på strävan efter hållbara material. Korken skördas från träd utan att dessa behöver avverkas. Genom att materialet mals ned och sedan blandas med lim kan en rad olika former skapas. På detta sätt har man exempelvis gett storsäljaren genom många år, Cato, en helt ny framtoning.

Under mässan presenterade Belid också ett nytt samarbete med en italiensk fabrikant, Creativ Cable SpA. Företaget är specialiserat på textilomspunna elkablar i ett oändligt färgspektra. Därmed breddar varbergsföretaget möjligheten att ge sina lampor en särprägel.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *