Belysning för äldre

Äldre behöver mer ljus

Vissa av näthinnans nervceller försämras och linsen grumlas med stigande ålder. Redan vid 40 års ålder behöver vi kanske dubbelt så mycket ljus som vid 20 år. Vid 60 år är ljusbehovet många gånger så stort som vid 20 år. Det innebär att man behöver mer ljus och blir känsligare för bländning. Det finns armaturer som klarar alla de behov av ljus som vi normalt har. En armatur som riktar ljuset lyser vanligen 3-5 ggr så starkt på en begränsad yta som en allmänljusspridande armatur. Eftersom ljuset avtar i styrka med avståndet är det bra med en lätt inställbar armatur med arm som kan sättas nära arbetet.

Behovet av mer ljus kommer sakta och smygande och märks knappt. Därför tror många äldre att synen har försämrats så att man knappt orkar läsa längre, när det i själva verket skulle räcka med att komplettera med ändamålsenlig belysning för att kunna se bra. Många accepterar också huvudvärk och ögontrötthet när man blir äldre och kopplar sällan ihop besvären med att belysningen kanske är för svag.

Ljuskällor

För att klara av ljusbehovet när man blir äldre är det nödvändigt att välja armaturer, som är godkända för 75 W glödlampor. Ett bra alternativ till glödlampor är lysrör. Numera finns det lysrör, som ger samma varma sken som glödlampan. Till rören finns det också många armaturmodeller som passar fint i hemmiljön. En annan lösning kan också vara lågenergilampor som har mycket låg värmeavgivning.

När man ska välja armaturer att komplettera med är det viktigt att tanka på vad man ska använda dem till och var man ska placera dem. Man måste skilja på prydnadslampor för den personliga smakens skull och funktionella lampor för själva seendets skull. Båda typerna är lika viktiga. Tänk också på att välja lampor som inte bländar. Samtidigt som man behöver mer ljus när man blir äldre ökar också känsligheten för bländning.

Läshörnan

Komplettera belysningen vid läsfåtöljen med tex en golv- eller bordslampa som riktar ljuset på det man läser. Välj gärna en skärm som släpper igenom en del ljus och sprider det uppåt och åt sidorna. Då blir det också ljusare i hela rummet. Låt gärna ljuset komma snett bakifrån så minska risken för bländning.

Matbordslampa

Matbordet fungerar ofta som både matplats och arbetsplats. Använd därför gärna en matbordslampa med reglerbar belysning. Dämpad mysbelysning används när man äter och kraftigt ljus då man läser eller skriver. Tänk på att matbordslampan ska lysa upp hela bordsytan. Häng den så högt att den inte skymmer den som sitter mitt emot. Men inte så högt att den bländar. Cirka 55 centimeter över bordet brukar vara lagom.

Arbetslampa

En arbetslampa ska rikta ljuset på det man arbetar med. Använd gärna en modell med lysrör som ger mer ljus och mindre värme. Placera arbetslampan så att den inte bländar, inte ger besvärande reflexer eller skuggor från den som arbetar. Om du arbetar med små detaljer finns det numera också arbetslampor med inbyggt förstoringsglas.

Sänglampan

Sänglampan ska ge riktat ljus på det man vill se, tex boken man ligger och läser. Sover man ensam kan man välja en skärm som sprider ljuset, annars är det bättre med en skärm som koncentrerar ljuset så att det inte stör någon annan.
 

Adress

Box 17154
104 62 Stockholm
 

Besöksadress:

Ringvägen 100
Hiss D, plan 7
 

Följ oss gärna

Lyssna på nya belysningspodden!