Belysning för äldre

Belysning för äldre

Glöm inte att komplettera belysningen när du blir äldre
När man blir äldre behöver man mer ljus. Näthinnans nervceller försämras och linsen grumlas. Redan vid 40 års ålder behöver vi kanske dubbelt så mycket ljus som vid 20 år. Vid 60 år är ljusbehovet många gånger så stort som vid 20 år.

Behovet av mer ljus kommer sakta och smygande och märks knappt. Därför tror många äldre att synen har försämrats så att man knappt orkar läsa längre, när det i själva verket skulle räcka med att komplettera med ändamålsenlig belysning för att kunna se bra. Många accepterar också huvudvärk och ögontrötthet när man blir äldre och kopplar sällan ihop besvären med att belysningen kanske är för svag.

Prydnadslampor
När man ska välja armaturer att komplettera med är det viktigt att tanka på vad man ska använda dem till och var man ska placera dem. Man måste skilja på prydnadslampor för den personliga smakens skull och funktionella lampor för själva seendets skull. Båda typerna är lika viktiga. Tänk också på att välja lampor som inte bländar. Samtidigt som man behöver mer ljus när man blir äldre ökar också känsligheten för bländning.

Ljuskällor
För att klara av ljusbehovet när man blir äldre är det nödvändigt att välja armaturer, som är godkända för 75 W glödlampor. Ett bra alternativ till glödlampor är lysrör. Numera finns det lysrör, som ger samma varma sken som glödlampan. Till rören finns det också många armaturmodeller som passar fint i hemmiljön. En annan lösning kan också vara lågenergilampor som har mycket låg värmeavgivning.

belysning_for_aldre_hemljus
När man blir äldre behöver man mer ljus. Näthinnans nervceller försämras och linsen grumlas. Redan vid 40 års ålder behöver vi kanske dubbelt så mycket ljus som vid 20 år. Vid 60 år är ljusbehovet många gånger så stort som vid 20 år.

Arbetslampa
En arbetslampa ska rikta ljuset på det man arbetar med. Använd gärna en modell med lysrör som ger mer ljus och mindre värme. Placera arbetslampan så att den inte bländar, inte ger besvärande reflexer eller skuggor från den som arbetar. Om du arbetar med små detaljer finns det numera också arbetslampor med inbyggt förstoringsglas.

Matbordet
Matbordet fungerar ofta som både matplats och arbetsplats. Använd därför gärna en matbordslampa med reglerbar belysning. Dämpad mysbelysning används när man äter och kraftigt ljus då man läser eller skriver. Tänk på att matbordslampan ska lysa upp hela bordsytan. Häng den så högt att den inte skymmer den som sitter mitt emot. Men inte så högt att den bländar. Ca 55 cm över bordet brukar vara lagom.

belysning_for_aldre_sangen_fatöljen
Hur mycket ljus behöver du? Att se små detaljer kräver mer ljus än att se stora. När det är små skillnader i kontrast mellan det vi ska se och bakgrunden behöver vi också mer ljus.

Läshörnan
Komplettera belysningen vid läsfåtöljen med tex en golv- eller bordslampa som riktar ljuset på det man läser. Välj gärna en skärm som släpper igenom en del ljus och sprider det uppåt och åt sidorna. Då blir det också ljusare i hela rummet. Låt gärna ljuset komma snett bakifrån så minska risken för bländning.

Sänglampan
Sänglampan ska ge riktat ljus på det man vill se, tex boken man ligger och läser. Sover man ensam kan man välja en skärm som sprider ljuset, annars är det bättre med en skärm som koncentrerar ljuset så att det inte stör någon annan.

Hur mycket ljus behöver du?
Att se små detaljer kräver mer ljus än att se stora. När det är små skillnader i kontrast mellan det vi ska se och bakgrunden behöver vi också mer ljus. Ska man tex sy små stygn på svart tyg med svart tråd behövs mycket mer ljus än när man läser en tidning.

Äldre behöver mer ljus
Vissa av näthinnans nervceller försämras och linsen grumlas med stigande ålder. Det innebär att man behöver mer ljus och blir känsligare för bländning. Det finns armaturer som klarar alla de behov av ljus som vi normalt har. En armatur som riktar ljuset lyser vanligen 3-5 ggr så starkt på en begränsad yta som en allmänljusspridande armatur. Eftersom ljuset avtar i styrka med avståndet är det bra med en lätt inställbar armatur med arm som kan sättas nära arbetet.

starka_armaturer_for_aldre_hemljus
Det finns armaturer som klarar alla de behov av ljus som vi normalt har. En armatur som riktar ljuset lyser vanligen 3-5 ggr så starkt på en begränsad yta som en allmänljusspridande armatur