Bländning

Bländning

Bländande armaturer är obehagliga
Dina ögon ställer alltid in sig efter den dominerande ljusnivån i rummet Tittar du på en lysande lampa mot en svagt upplyst vägg blir du bländad. Det beror inte på att lampans ljus i sig är för starkt Utan på att skillnaden mellan väggen och lampans ljushet är för stor.

Bländning är obehagligt och tröttar ögonen i onödan. Därför bör du noga se upp med armaturernas blandskydd. Speciellt med armaturer som du ska ha framför ögonen länge. Bländning som från början är knappt märkbar kan efter en tid bli mycket irriterande.I det ljusa rummet är risken för bländning från en genomlyslig skärm mindre om armaturen står nära väggen.

ljussatt_ditt_hem_blandning_hemljus
Med mörka färger på väggarna är risken för bländning alltid större. Välj skärm som ej är så starkt genomlyslig. Om en sådan skärm är grön eller röd, tank då på att den också färgar ljuset. Vill du ha neutralt ljus bör du välja beige eller brun skärm. Styrkan på glödlampan måste anpassas till storleken på skärmen.
blandning_ljussattning_hemljus
Bländar armaturerna hemma hos dig? Håll handen framför armaturen. Titta på väggen bakom armaturen. Ta bort handen. Ser du en grå hinna framför väggen, så bländar armaturen. Det kan på att glödlampan är för stark eller att armaturen placerats fel eller att armaturens bländskydd är dåligt.