Köket – ljussätt köket

Köket – ljussätt köket

Köket är vår mesta arbets- och samlingsplats. Planera köksbelysningen efter den arbetsplats som köket verkligen är. Här diskar du, lagar mat, bakar, stryker och syr. Samtidigt är köket en plats för samvaro, måltider, pyssel och läsning.

Skaffa fler ljuspunkter så att du kan variera belysningen och förändra kökets karaktär alltifrån trivsamt samlingsrum till effektiv arbetsplats. . Platsbelysningen är viktigast över diskbänken, spisen, arbetsskivan och matbordet Allmänbelysningen behövs som komplement för att du lättare ska se att sopa golvet, hitta i skåpen osv. Allmänbelysningen väljer du därför med utgångspunkt från hur du har ordnat platsbelysningen.

ljussatt_koket_hemljus
När du sitter vid köksbordet har du ögonen i ungefär samma höjd som underkanten på överskåpet. Därför måste armaturen över disk bänken och arbetsbänken vara bländskyddad ut mot rummet.
ljussatt_koket_diskbank
Lampan över diskbänken ger minst reflexer om den sitter i skåpets framkant och har stor lysande yta, som tex lysrörsarmatur.
ljussatt_koket_matplats
Med bara platsbelysning över diskbänken och matbordslampa med enbart riktat ljus bör du komplettera med en armatur som både ger ljus över spisen och allmänljus i rummet. Se också till att den har god avskärmning så att den intet bländar då ni sitter vid matbordet.
Trivsel vid matbordet

Det är egentligen matbordet som bestämmer hur armaturen ska se ut. Storleken och formen på armaturen är beroende av om bordet är stort eller litet, runt, kvadratiskt eller långsmalt Till ett smalt bord ska du välja en liten armatur, definitivt försedd med bländskydd.
Köp hellre två små armaturer än en stor till ett långt bord. Till runda bord passar ofta vida, öppna och väl avbländade skärmar bäst.

trivsel_vid_matbordet_hemljus
Det är egentligen matbordet som bestämmer hur armaturen ska se ut Storleken och formen på armaturen är beroende av om bordet är stort eller litet, runt, kvadratiskt eller långsmalt

Det är egentligen matbordet som bestämmer hur armaturen ska se ut. Storleken och formen på armaturen är beroende av om bordet är stort eller litet, runt, kvadratiskt eller långsmalt. Till ett smalt bord ska du välja en liten armatur, definitivt försedd med bländskydd. Köp hellre två små armaturer än en stor till ett långt bord. Till runda bord passar ofta vida, öppna och väl avbländade skärmar bäst.

takbelysning_kok_matt
Fyrkantigt bord med 80-90 cm bredd. Arma-tur med 35-40 cm diameter. Runt bord med 220 cm diameter. Armatur med 50-60 cm diameter.
balndskydd_matlampa_raster_hemljus
Bländskydd i armaturen kan bestå av ett plast-raster Eller av att insidan är lackerad i grått eller silver

Bländskydd i armaturen kan bestå av ett plast-raster Eller av att insidan är lackerad i grått eller silver. Då måste glöd lampan sitta 9-10 cm ovanför skärmens under-kant för att inte besvära. En armatur kan även vara bländskyddad genom en extra av-skärmning runt glöd-lampan. En konisk, invändigt vit-målad skärm som är tillräckligt djup fungerar också som bländskydd.

avstand_kokslampa_hemljus
De flesta armaturers bländskydd är gjorda för att armaturen ska placeras lågt. Tänk på att du ändå ser in i armaturen snett underifrån då du sitter vid bordet och därför måste den ha ett bra bländskydd.
avstand_kokslampa_sla_i_huvudet_hemljus
Många väljer för stor armatur till sitt bord. För att inte slå huvudet i den placerar man ofta armaturen högt över bordet, med påföljd att bländskyddet inte fungerar och ljuset blir svagt över bordsytan.