Sovrummet – ljussätt sovrummet

Sovrummet – ljussätt sovrummet

Rätt ljus på sängkanten. När du väljer sänglampor ska du vara extra noga med bländningen. Tänk noga igenom dina sängvanor innan du bestämmer dig. Läser du mycket eller lite i sängen? Sover du ensam eller delar du sovrum?

Armaturen i taket ska i första hand sprida sitt ljus in i garderober och skåp där det är svårt att se. Om det går bör du placera armaturen som på skissen nära garderobsväggen. Då bländar den minst och gör störst nytta. Rummet blir också oftast mycket trevligare av att ljuset blir ojämnt. Taklampan kan gärna vara av rund strålande typ. Ska sängkammaren också vara arbetsrum, komplettera med en arbetslampa.

ljussatt_sovrummet_sangkanten
Sovrum för två. Sänglampans bländskydd avgör hur den kan placeras. Väljer du en öppen armatur där du lätt ser lampan eller har armaturen ett vitt bländskydd då bör du placera sänglamporna vid mitten av sängarna.
ljussatt_sovrummet_sanglmpor
Har armaturen svart innerkant eller bländskydd som helt döljer lampan kan du placera sänglamporna som på bilden nära sängborden. Då varken bländar eller stör armaturen om en vill sova och den andra vill läsa. Prova med svaga lampor. Ett steglöst ljusreglage, dimmer, som du kopplar in på sladden, ger flera möjligheter
ljussat_sovrummet_lasa_i_sangen
Sovrum för en. Armaturen på sängbordet är bra om den bara är tillräckligt hög så att ljuset sprids i en vid cirkel. Allmänljus från bordslampan är en fördel men läser du mycket är en kombination med riktad armatur den bästa lösningen