Vardagsrummet – ljussätt vardagsrummet

Vardagsrummet – ljussätt vardagsrummet

ljussatt_vardagsrum_takarmatru_hemljus
Det allmängiltiga ljuset dominerar rummet. Ljuset kan lätt kännas som svagt och kallt och det hjälper inte till att skapa trivsel. Rummet känns kalt.

Vardagsrummet där ljuset växlar med behoven. Trivseln i vardagsrummet beror mycket på samspelet mellan ljus och skuggor. Men det beror också på hur ljuset fungerar för hela familjen i olika situationer.

Skaffa först den platsbelysning du behöver. Vid fåtöljen för att läsa och handarbeta. Vid soffbordet eller matbordet för att dricka kaffe, äta eller spela spel. Över CD spelaren för att se bra. I soffhörnet för att få trivsamt allmänljus.

Ett rum med enbart riktad platsbelysning delas lätt in i lysande öar. För TV-tittande och allmän samvaro kan det vara trevligt Men för andra sysslor blir det ofta tröttande. Se därför till att armaturerna i vardagsrummet kan komplettera varandra och ge ett bra allmän ljus när så behövs.

ljussatt_vardagsrummet_hemljus
Softbordslampan kan också ge dig läsljus. Välj en armatur med vid spridning så får du ljus även i boken, ungefär som från en höga golvlampa. Tänk på att soffbordslampan och matbordslampan kan ha helt olika avbländning.
ljussatt_vardagsrummet_kombination_av_allmanljus_och_riktat_ljus
Bästa läsljus får du med en kombination av allmänljus och riktat ljus.

 

Bästa läsljus får du med en kombination av allmänljus och riktat ljus. I soffhörnet här är bordslampan hög och har en vid skärm av textil. Ljuset sprids mitt i en vid cirkel. Den riktade armaturen är placerad nära boken för att ge starkt ljus från rätt håll. Höj- och sänkbarheten är dessutom viktig för att den ska kunna passa individuella behov.Stämningen hemma kan bero på hur ljuset faller!

Trivseln och atmosfären i ditt hem beror mycket på hur belysningen är ordnad. Valet av armaturer och deras placering i en given möblering ger karaktären åt ditt hem. Med bra ljus skapar du den miljö du tycker är trevlig. Med bra ljus ser du också allt du behöver se, lätt och snabbt. Bra ljus är därmed inte bara en fråga om starkt eller effektivt ljus. Bra ljus har också rätt färg, är bländfritt och kan varieras till olika uppgifter.

I butiken finns armaturer för alla behov men det kan vara svårt att få en uppfattning om hur en enskild arma tur sprider sitt ljus. Dels för att butiken är mycket större än rummet hemma, dels därför att det är oändligt mycket ljusare i butiken.

Ljuset kan variera från platt allmängiltigt till starkt dramatiskt med stora skillnader mellan ljusa och mörka delar. Vad du väljer är en smaksak För att kunna göra ett medvetet val av ljuskaraktär i ditt rum måste du veta hur armaturerna sprider ljuset och hur du tänkt placera dem, lågt eller högt, nära väggen eller långt ifrån.

ljussatt_vardagsrum_bokhylla
Här har ljus koncentrerats helt till bordsytan och sittgruppen. Man måste ställa om ögonen för att se andra delar av rummet. Skuggorna under armaturen blir skarpa. Utanför ljuskretsen blir de mycket otydliga. Ljuset upplevs varmt och rummet får en intim karaktär.
ljussatt_vardagsrum_vaxling_ljus_skuggor
Samspelet mellan finns och mörker ger rummet ett lättare intryck. Intresset koncentreras inte så hårt till bordsytan. Rummet känns större. Växlingen mellan ljus och skuggor ger rummet en ombonad karaktär.