Ljussätt vardagsrummet
Ljuset växlar med behoven
Trivseln i vardagsrummet beror mycket på samspelet mellan ljus och skuggor. Tänk också på att det beror på hur ljuset fungerar för hela familjen i olika situationer.
Skaffa först den platsbelysning du behöver. Vid fåtöljen för att läsa och handarbeta, vid soffbordet eller matbordet för att dricka kaffe, äta eller spela spel, över CD-spelaren för att se bra eller i soffhörnet för att få trivsamt allmänljus.
Ett rum med enbart riktad platsbelysning delas lätt in i lysande öar. För TV-tittande och allmän samvaro kan det vara trevligt, men för andra sysslor blir det ofta tröttande. Se därför till att armaturerna i vardagsrummet kan komplettera varandra och ge ett bra allmän ljus när så behövs.
Läsljus
Bästa läsljus får du med en kombination av allmänljus och riktat ljus. Höj- och sänkbarheten är dessutom viktig för att den ska kunna passa individuella behov. Stämningen hemma kan bero på hur ljuset faller!
Soffbordslampan kan också ge dig läsljus. Välj en armatur med vid spridning så får du ljus även i boken, ungefär som från en höga golvlampa. Tänk på att soffbordslampan och matbordslampan kan ha helt olika avbländning.
Trivsel och atmosfär
Trivseln och atmosfären i ditt hem beror mycket på hur belysningen är ordnad. Valet av armaturer och deras placering i en given möblering ger karaktären åt ditt hem. Med bra ljus skapar du den miljö du tycker är trevlig. Med bra ljus ser du också allt du behöver se, lätt och snabbt. Bra ljus är därmed inte bara en fråga om starkt eller effektivt ljus. Bra ljus har också rätt färg, är bländfritt och kan varieras till olika uppgifter.
Ljuset kan variera från platt allmängiltigt till starkt dramatiskt med stora skillnader mellan ljusa och mörka delar. Vad du väljer är en smaksak. För att kunna göra ett medvetet val av ljuskaraktär i ditt rum måste du veta hur armaturerna sprider ljuset och hur du tänkt placera dem, lågt eller högt, nära väggen eller långt ifrån.
Hallen
Hallen ska vara varm och välkomnande men samtidigt ljus och praktisk. Ljuset är en viktig del för att få hallen trevlig och lätt arbetad. Möblering och tapeter bestämmer vilken belysning du ska ha.
Sovrummet
När du väljer sänglampor ska du vara extra noga med bländningen. Tänk noga igenom dina sängvanor innan du bestämmer dig.
Köket
Planera köksbelysningen efter den arbetsplats som köket verkligen är. Här diskar du, lagar mat, bakar, stryker och syr. Samtidigt är köket en plats för samvaro, måltider, pyssel och läsning.
Barnkammaren
Barn har inga bestämda platser för sina lekar. De leker, ritar och läser i sängen, vid bordet och på hela golvet. Därför är bra allmänljus viktigt i barnkammaren. Se därför till att taklampan sprider ljus över hela golvet.
Belysning för äldre
Vissa av näthinnans nervceller försämras och linsen grumlas med stigande ålder. Redan vid 40 års ålder behöver vi kanske dubbelt så mycket ljus som vid 20 år. Vid 60 år är ljusbehovet många gånger så stort som vid 20 år.
Utomhusmiljö
Sätt upp en rundstrålande armatur vid dörren om ditt hus står långt ifrån gatlyktan eller om ljuset ska räcka långt ut på tomten. Armaturer med klart eller opalvitt glas lyser längst.